ERP, “Enterprise Resource Planning” kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçeye genel olarak Kurumsal Kaynak Planlama olarak çevrilmektedir. ERP yazılımları, bir işletmenin, satıştan muhasebeye, üretimden insan kaynaklarına, envanterden CRM’e, aklımıza gelen tüm fonksiyonlarını kapsayan entegre bilgi sistemleridir.
ERP sistemlerinde veri, tıpkı bir üretim işletmesine hammaddenin girip işlenerek ürün olarak çıkması gibi, firmaya girer, değişik departmanlarda işlenerek bilgiye dönüşür. ERP sistemlerinin avantajları arasında; bölümler arası entegrasyon ve iletişimi arttırması, tutarlı raporlama, endüstri bağımsızlığı sayılabilir. Bununla birlikte dezavantajları; üreticiye bağımlılık, ERP projelerinin kabarık bütçeli olması ve firma uyarlama (implementasyon) sürecinin zorluğu sayılabilir.
ERP Sistemlerinin kapsamı çok geniş olduğundan, ve hedef işletme yelpazesinin çeşitliliği göz önünde bulundurularak, ERP sistemleri modüler olarak yapılandırılmıştır. Böylece işletme ihtiyacı olan modülleri seçerek gereksiz hantallıktan (ve tabi ekstra lisans bedellerinden) kurtulmuş olur.
in Our blog
Sign in to leave a comment